گزارش سیاستی «مواجهه با پلتفرمهای بینالمللی؛ صورتبندی مسئله، ترسیم وضع موجود و سناریوپردازی آینده»
فشار رسانهای و اجتماعی امروز برای رفع فیلترینگ شبکههای اجتماعی خارجی، علیرغم وجود مطالبات و مسائل مهم اقتصادی و شرایط حساس امنیتی، ماحصل وعدههای انتخاباتی و مانور بر دوگان بازگشایی و مسدودسازی مطلق در آن ایام است. راه برون رفت از این چالش، نه مسدودسازی مطلق و نه بازگشایی بیقید و شرط است؛ بلکه راهبرد سومی را میطلبد که اولاً نیازهای مشروع کاربران را پاسخ دهد، ثانیاً استفاده از فیلترشکنها را کاهش دهد، ثالثاً ظرفیت حکمرانی را برای جمهوری اسلامی فراهم کند و امنیت روانی جامعه را با مخاطره روبرو نسازد و رابعاً از سکوها و خدمات بومی نیز صیانت نماید. طراحی راهبردی خردمندانه با محوریت این اصول نیازمند فرآیندی زمانبر و پلکانی است؛ لذا مواجهه سیاسی با مسئله و تصمیمگیری فوری و عجولانه میتواند کشور را بهورطه مسائل امنیتی بکشاند.
گزارش حاضر به همت هسته سپهرا مرکز رشد دانشگاه امام صادق علیه السلام در آبان ماه ۱۴۰۳ تدوین شد. این گزارش تلاش دارد با گذر از دوگان متعارف بازگشایی یا انسداد مطلق، ظرفیت و فضای تصمیم را با ارائه سناریوهای ترکیبی، گام به گام و چندبعدی توسعه دهد و گزینههای ممکن برای برون رفت از وضع فعلی و انتظار ایجاده شده برای رفع فیلترینگ شبکههای اجتماعی خارجی را بررسی و ارزیابی نماید.
لازم به ذکر است گزارش مذکور با هدف آشکارسازی مزایا و معایب گزینههای سیاستی پیش رو، برای مسئولین و تصمیمگیران این حوزه نیز ارسال گردیده است. امید است این تلاش کارشناسی بتواند به مسیر طراحی فرآیندی خردمندانه و تدبیر و تأمین لوازم آن کمک نماید.