شناخت خط‌مشی فضای مجازیموضوعات خط‌مشی فضای مجازی

تنوع ذی نفعان حوزه فضای مجازی

تنوع ذی‌نفعان حوزه فضای مجازی

حکمرانی اینترنت مشارکت طیف گسترده‌ای از بازیگران و ذی‌نفعان را می‌طلبد. ذی‌نفعانی که یا در ظرفیت‌های قانونی بین‌المللی منفعت دارند؛ یا در یک مسئله خط‌مشی خاص (Policy Issue) منتفع می‌شوند، یا متخصصان مرتبط با یک مسئله هستند و … . این تنوع منافع بایستی در چارچوب‌های حکمرانی فضای مجازی دیده شود به‌گونه‌ای که منافع، اولویت‌ها و ظرفیت‌های ذی‌نفعان گوناگون در تعامل با همدیگر لحاظ گردد.

ماده ۴۹ بیانیه اصول اجلاس سران جامعه اطلاعاتی (WSIS) به این موضوع اشاره می‌کند:

مدیریت اینترنت شامل هم خط‌مشی‌های فنی و هم خط‌مشی‌های عمومی می‌شود و باید همه طرف‌های ذینفع و سازمان‌های بین‌المللی و بین‌الدولی را در بربگیرد. در این خصوص، اذعان داریم که:

الف) اختیار سیاست‌گذاری برای خط‌مشی‌های عمومی مسائل مربوط به اینترنت جزو حق حاکمیت کشورهاست. آن‌ها در موضوعات بین‌المللی خط‌مشی‌های عمومی مربوط به اینترنت از حقوق و مسئولیت‌هایی برخوردارند؛

ب) بخش خصوصی باید همچنان نقش مهمی را که در توسعه اینترنت هم در عرصه فنی وهم در عرصه اقتصادی داشته، ادامه دهد؛

پ) جامعه مدنی نیز نقش مهمی در موضوعه‌ای اینترنت، بخصوص در سطح جوامع و انجمن‌ها ایفا کرده است و باید به ایفای چنین نقشی ادامه دهد؛

ت) سازمان‌های بین‌الدولی باید همچنان نقش تسهیل‌کننده‌ای را که در هماهنگی مسائل عمومی خط‌مشی‌های مربوط به اینترنت داشته‌اند، ادامه دهند.

این گستره از ذی‌نفعان را اگر به تنوع منافع و ارزش های آن ها اضافه نماییم، بیش‌ازپیش بر وابستگی متقابل بازیگران و دشواری حکمرانی فضای مجازی واقف می‌آییم. حکمرانی که در وهله اول درگرو «فهم وابستگی متقابل» و در وهله بعدی منوط به «مدیریت تعاملات» این بازیگران خواهد بود.

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا