امنیت فضای مجازی
Cybersecurity
یکی از اثرات درهم تنیدگی شئون مختلف زندگی امروزی بشر و فضای مجازی، افزایش آسیبپذیری جامعه است. امروزه اینترنت و فضای مجازی یکی از زیرساختهای حیاتی جهانی به شمار میرود که زیرساختهای اساسی دیگر، نظیر شبکه برق، سیستم حملونقل، خدمات سلامت و … بهطور فزایندهای، به آن وابسته میگردند. بر این اساس فضای مجازی یکی از اهداف اصلی حملات سایبری قرار گرفته است.
معماری اینترنت در بدو تأسیس بهگونهای بسته طراحی شده بود تا نگرانیهای امنیتی را به دنبال نداشته باشد. خصوصاً اینکه در روزهای آغازین تولد اینترنت، کاربری دانشگاهی مدنظر بود. اما بعدها با گسترده شده ارتباطات در اینترنت مسائل امنیتی بروز و ظهور یافت.
با گسترده شدن روزافزون کاربری و کاربران اینترنت، امنیت فضای مجازی نیز در کانون توجهات قرار گرفت. این امر موجب شد تا دوباره موضوع منافع و مضار تکنولوژی در محافل علمی و امنیتی رونقی مجدد بگیرد.
امنیت اصطلاحاً «حافظت و مقاومسازی هر دارایی ارزشمند و آسیبپذیری در برابر تهدیدها» است. ازاینرو امنیت سایبری عبارت است از «حفاظت سایبری در برابر تهدیدهای فضای مجازی».
امنیت سایبری را میتوان از سه منظر طبقهبندی نمود:
۱- نوع شناسی اقدامات علیه امنیت سایبری
اقدامات علیه امنیت سایبری را میتوان در ماتریسی با سطر و ستون انواع اقدامات و ابعاد فضای مجازی تبیین نمود:
منبع ماتریس: جلسه دوم درس گفتار حجتالاسلام دکتر شهریاری: فقه فناوریهای نوین ۲
۲- نوع شناسی مجرمین امنیت سایبری
مجرمین بر اساس سازماندهی میتوانند در گروه هکرها، مجرمین سایبری، ارتشهای سایبری و یا تروریستهای سایبری قرار گیرند.
۳- نوع شناسی اهداف علیه امنیت سایبری
اقدامات علیه امنیت سایبری میتواند با اهداف متفاوتی نظیر خصوصت ورزی علیه شخص، سازمان یا نهادهای دولتی، یا اقدام علیه زیرساختهای حیاتی یک کشور یا داراییهای نظامی باشد.
1 دیدگاه